středa 1. února 2012

Hugo Fritsch vystoupí v pořadu dokumentárního cyklu „Co by kdyby" na programu ČT 2

Související texty: Příběh pana Fritsche: "Zůstal jsem sám" - Jak Hugo Fritsch vzpomíná na zážitky ze schůzek Hitlerovy mládeže
Dne 13. března 2012 bude program české televize ČT 2 vysílat pořad, ve kterém vystoupí brněnský pamětník událostí roku 1945 Hugo Fritsch, který dnes žije v rakousko-německém pohraničí. O pohnutém osudu pana Fritsche NÁŠ SMĚR již několikrát psal, vedl s ním rozhovor a redakce s ním je v neustálém kontaktu – jako 12tiletý chlapec přežil Hugo Fritsch v roce 1945 za dramatických okolností jako jediný člen své rodiny útěk z Brna do Prahy. Pořad bude vysílán jako pátý díl třináctidílného seriálu, který si podle údajů tvůrců „pohrává s alternativní historií“. Seriál „Co by kdyby“ prý bude přinášet úvahy nad tím, „co by se v českých dějinách stát mohlo, ale nestalo, nad tím, co se nestalo, ale stát mělo, a také nad tím, co se nikdy stát nemělo“. Režisérem cyklu z dílny brněnského studia České televize je Peter Kerekes a seriál bude odstartován 14. února, jednotlivé díly budou pak vysílány vždy okolo 21.50 h na ČT 2.

Pátý díl, ve kterém se dostane ke slovu také Hugo Fritsch, nese titul  Co by bylo, kdyby Němci nebyli odsunuti. Na chystaný pořad České televize reagovalo dnes pozitivně i vedení Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Rakousku (SLÖ): „Tento seriál by se mohl stát dalším přínosem k českému zpracování temné minulosti po Druhé světové válce. Bude zajímavé, jak bude toto téma ztráty tří miliónů spoluobčanů zpracováno“, vyjádřil se k tomu dnes v tiskovém prohlášení Gerhard Zeihsel, spolkový předseda SLÖ.

Dalším předmětem zájmu tvůrců seriálu budou například úvahy nad tím, jak by to asi vypadalo, kdyby české země byly monarchií, kdyby vypukla třetí světová válka, kdyby byla v roce 1989 potlačena „sametová revoluce“, kdyby v roce 1945 „Hitler vyhrál válku“ apod. Je tedy už pouze otázkou, do jaké míry se autorům podařilo kvalitním a seriózním způsobem vypořádat se se skutečnými dějinnými souvislostmi, anebo zda propadli také některým hloupým klišé a výsledkem jejich „dokumentu“ bude pouze manipulativní druh lehce zábavného pořadu ve stylu "history-sci-fi". O tom se divák bude moci přesvědčit počínaje 14. únorem po třináct týdnů každé úterý. (-lb-)